divendres, 13 de març del 2009

TERCERA TEMPORADA D' ARKANUM. NINES TERRORÍFIQUES.



Aquest any 2008-2009 s' està desenvolupant la tercera temporada d' Arkanum. Una temporada plena de temes molt diversos, alguns ben diferents entre ells, alguns, ben peculiars... Aquesta és una temporada més intimista que la nostra primera i segona temporades del programa. Parlem de temes més concrets, és una temporada, com hem dit, més intimista, fetitxista potser, on el misteri s' amaga en allò quotidià: una pedra, un conte, un pallasso, una nina...

Aquest divendres 13 -una bona data per al misteri, més que per a la superstició- s' ha emès per primera vegada a Radio Nova, un programa dedicat als misteris que hi ha a l' entorn de les nines.
Recordo una série de gravacions que he estat veient sobre suposades "nines encantades". Molts d' aquests vídeos són pura ficció, una broma, muntatges absurds, alguns d' ells fins i tot són de bona qualitat, uns altres, en canvi, són patètics.
Recordo especialment, un vídeo on una nina "ataca" dos nois que li donen patades per defensar-se (amb les patades ni tan sols la toquen). També he estat veient videoclips fets a partir d' un collage de fotografies terrorífiques, suggerents imatges de nines manipulades fins a l' horror, nines esquelet, nines gòtiques, nines mutilades, envellides pel temps, torbadores, muntatges de photoshop i nines que ja de per si feien por, sense maquillatges ni muntatge fotogràfic.

Una barreja tenebrosa entre allò innocent i allò maligne. El Mal vestit de rosa, amb puntetes i pamela. La Mort amb davantalet blanc pot fer més por que vestida amb una mortalla negra.

Recordo haver escoltat històries de nines -assassines- ben estúpides però també he conegut relats veritablement interessants, inquietants... protagonitzats per nines estranyes, aparegudes en el no-res, sorgides de la foscor, que embogien als seus/ves propietaris/es, que tenien misterioses imatges fantasmals reflectides a les seves pupil.les...

A mi, les nines de porcellana sempre m' han agradat. El meu gust per allò bonic, misteriós i tètric s' ha vist satisfet per aquests personatges de porcellana. Per les meves mans, han passat moltes d' aquestes nines. Totes elles tenien un nom, una personalitat, una història per a explicar, sempre amb un toc de misteri...

He volgut explicar relats incòmodes i tenebrosos, històries de nines que convertien la infància en un malson, nines que es movien soles, que parlaven sense cap artilugi tecnològic... i que no sortien a cap pel.lícula de ficció ni en cap conte inventat en una nit d' acampada.

Sé que la primera nina parlant, anomenada Selene, va espantar tota una generació de nenes. Es va enterrar en massa a aquestes nines-robot i va passar un temps abans que els infants tornessin a jugar amb nines parlants.
Els autòmates ens resulten inquietants, robots d' aspecte humà, repetint sempre els mateixos moviments, una dansa estructurada, un ritual. Els autòmates, tan bonics i tan horribles, fills híbrids de l' Art i de la Ciència.

Conec gent que no pot evitar sentir-se malament davant d' una nina de porcellana que segueix amb la mirada o que vista de reüll sembla moure' s... Sé de persones que ni durant la seva infància volien saber res de les nines.

Arkanum et presenta algunes històries de nines misterioses i no queda massa clar si són llegendes o casos reals, perquè allò inexplicable forma part de la vida i hi ha persones amb cara i ulls que han viscut experiències increïbles relacionades amb aquestes estranyes joguines.

El programa emès avui, parla d' una casa encantada plena de nines, de Robert, un nin que va tornar boig a l' artista Robert Eugene Otto, també parla d' un museu de nines encantades, de les nines com a instruments de màgia...

Segur que no creies que Arkanum pogués tenir com a protagonistes a un pallasso, una núvia, una nina o la Blancaneus... personatges dolços i divertits que et porten records de la infància. Records tendres i feliços... o potser no.

Arkanum però, no ha canviat tan, encara que en comptes d' un fantasma vegis una nina.

I si et dic que el pallasso és un assassí, que la núvia està morta, que la nina està posseïda pel Mal i que Blancaneus va viure una història molt més espantosa que la del conte que t' han explicat?

Sigues sincer/a, segur que alguna vegada has sentit rebuig cap a algún pallasso, inquietut davant d' una nina que semblava viva o d' una núvia que semblava morta, segur que has sentit angoixa per un conte que et va traumatitzar...

La infància, tan idealitzada que la tenim, no sempre és feliç perquè el dolor, la Mort i la tragèdia no hi entenen d' edats i la sensibilitat està tan aguditzada que podiem veure allò en el que ara no creiem.
Recorda ara la teva infància i la gran intensitat de les teves emocions. La consciència i la por vers allò desconegut era més potent. Recorda.

El teu soterrani torna a estar ple de fantasmes, hi ha monstres sota el llit. La por a la foscor ha tornat, apaga la llum una altra vegada i sent allò que s' amaga a les fosques, no estàs sol/a.

Tens una cita amb Arkanum, et convido al cementiri, a la casa encantada... vine a jugar amb mi.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada