dilluns, 26 de gener del 2009

TRANSPORT PÚBLIC I DINERS

Ja fa gairebé un mes que hem estrenat aquest any 2009 i el panorama no promet gens. Entre moltíssimes coses, ens preocupa molt l´economia, ja que per desgràcia hem comprovat que els preus han pujat excessivament i els sous segueixen tan miserables com sempre. Com podem seguir pagant tot allò que pagàvem abans si ara és molt més car i cobrem el mateix? No és possible.
Si aquest passat any 2008 ha estat de supervivència econòmica, el 2009 serà la mort econòmica.
El preu del transport públic ha pujat entre un 5% i 7%. L´any passat, per una targeta 50/30 de 6 zones, jo pagava 115 € (5 € més que l´any 2007). Ara, per la mateixa targeta he de pagar 121,50 €. Tanmateix, jo cobro la mateixa misèria que l´any passat i no m´han pujat el sou 6´50€ més per tal de poder pagar aquests viatges. Com s´entén? I, per descomptat, tampoc no m´han pujat el sou per fer front a la pujada de les factures, ni de la compra, ni de res de res… Els sous no han pujat i la desproporció que hi ha entre sou i preu cada vegada és més desesperant i exagerada. Si els preus pugen, els sous també han de pujar, és qüestió de lògica, però no tothom és prou intel.ligent com per poder-ho entendre. Alguns polítics, per exemple, diuen que aquesta pujada de preu és necessària i comprensible. Doncs mirin, no és ni comprensible ni necessària, és vergonyosa i un símptoma d´incompetència per part del govern central i de la Generalitat. Quina raó hi ha perquè pugi el preu del transport públic, tenint en compte que com a servei és una AUTÈNTICA PORQUERIA?!
El transport públic, pel preu que se´n paga, es podria anomenar en realitat “transport per a les més altes classes socials”, si no fos per la seva pèssima qualitat. És del tot absurd pagar un dineral com si anessis a viatjar en primera classe i acabar viatjant en quarta classe.
Els horaris del transport públic són limitats i es respecten poc; els autobusos, els trens i els metros fan fàstic pel mal estat en què es troben, per la brutícia que acumulen i, com no, per les constants avaries que costen molts llocs de feina i molt temps de les nostres vides.
Quantes vegades hem pujat el metro i aquest s´ha quedat una llarga estona aturat en una de les parades? Quantes vegades el tren s´ha avariat? Quantes persones han fet tard alguna vegada a la feina o a classe per les avaries? Quantes explicacions t´han donat quan et trobaves perdent el temps i qui sap si la feina a l´interior d´un vagó de metro sufocant, ple de gent i increïblement brut? Ben poques explicacions. Per no parlar també de les caríssimes targetes que, a sobre, sovint surten defectuoses, o de la manca de seguretat que ofereixen les portes del metro que se´t tanquen quan entres al vagó a últim moment o no, i no oblidem l´incivisme, com ara per exemple, els que converteixen el vagó en una discoteca improvisada posant la seva PSP o MP3 a tot volum, com si volguessis escoltar-ho… I, a més a més, les agressions i els robatoris que es produeixen al metro constantment –com si no et robessin prou quan pagues el viatge-…
On es veu reflectit el dineral que paguem? Jo només veig un enorme buit a la meva butxaca, un dineral que perdo pagant cada dia per un transport públic tercermundista.
Diuen que volen promocionar el transport públic, però ja comença a haver-hi gent a la que li surt més a compte utilitzar el seu propi cotxe, tan per raons d´horaris, com de funcionament, com fins i tot raons econòmiques i de qualitat en general.
Després diuen que és necessari que pugi el preu del transport públic! Prou que ha pujat en aquests últims anys! Qui diu que cal que pugi el preu? Els polítics, és clar –no podia ser d´una altra manera-, els mateixos que per passejar-se i fer-se la foto cobren unes fortunes impressionants i passegen els seus enormes i cel.lulítics culs de cortesana burgesa en cotxes oficials –que també paguem nosaltres-. Què saben els polítics dels problemes de la gent? Res no poden saber de què és treballar molt i molt durament en una feina esforçada a canvi d´un sou ridícul (això si no estàs a l´atur, que és molt habitual). Tampoc poden saber com és de calamitós el transport públic tan car que paguem, fent tants sacrificis.
Aquests polítics son els mateixos que diuen que a la resta d´Europa el transport públic és molt més car, però no diuen que a la resta d´Europa els sous són força més alts. Aquests polítics són els mateixos que posen en perill creacions tan importants com la Sagrada Família amb unes obres horribles. Aquests polítics són els mateixos que persegueixen als músics ambulants, a les estàtues vivents i als dibuixants (que es guanyen la vida honradament i donen vida i encant a BCN) i es creuen de braços davant els criminals perillosos que converteixen els carrers en un lloc molt perillós per a la integritat de tots els ciutadans i de totes les ciutadanes. Què més dóna la gent! El que importa és embutxacar-se diners! Com sempre, el poder cau en mans equivocades i molt incompetents, que ens perjudiquen de totes les maneres possibles.
Quant costarà pagar la targeta de viatges l´any 2010? 7€ més que ara? O potser serà 10 € més cara? I el teu sou? Quant pujarà? 3€?, 2€? 1€? 0 €? Jo diria que 0 €. I què farem? Veure com ens enganyen i ens trepitgen? Què faràs? Jo no penso callar, i tu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada