dilluns, 13 de febrer del 2017

SANT VALENTÍ

Cupido i Psique, de Canova.
Ara amb aquesta festa de sant Valentí (que han fet tan comercial com gairebé tot a la vida) recordo algunes cançons d' amor, n' hi ha de precioses però altres són un autèntic espant. Odio aquelles cançons que diuen coses tan horribles i falses com "sense tu no sóc res" (Amaral) o l' Hymne a l' amour d' Edith Piaf que té una música preciosa i que ella va cantar meravellosament però que té una lletra espantosa. Com en podem dir Himne a l' amor d' això? D´amor res, és un himne a perdre la dignitat i a arrossegar-se pel terra. Què és això de "em tenyiria de rossa si m' ho demanessis, robaria una fortuna, renunciaria a la meva terra i als meus amics si m' ho demanessis tu". És fastigós! Qui et demani qualsevol cosa d' aquestes no t' estima ni en broma i no es mereix el teu amor (i tu tampoc et deus estimar gaire). Mai pot haver-hi amor sense llibertat, sense respecte mutu, si no es defensa i es respecta la vida, l' espai i les decisions de l' altre persona. Amb aquestes cançons sembla que una relació hagi de ser una presó asfixiant en la que s' hagi de suportar de tot i obeïr. Doncs no, les relacions no han de ser així. És perillós idealitzar situacions d' aquestes, d' obediència, de dependència. Cal deixar clar que tinguis una relació o no, el teu espai i les teves decisions importen i mai has de sacrificar la teva vida ni els teus objectius ni la teva independència ni la teva llibertat per ningú, això no seria amor.
I sense cap mena de dubte, en el cas que pensis que necessites a la teva parella i que no ets res sense ell/a, cal deixar clar que això no és així perquè ja tens valor per tu mateix/a amb parella o sense. No existeix aquesta imbecilitat de la "mitja taronja" ningú està incomplet ni necessita a una altra persona per ser feliç i si tens parella i t' estima de veritat, amb aquesta persona mai perdràs la teva independència perquè aquesta persona estarà a favor de la teva llibertat i de les teves decisions. 
Destruim els tòpics estúpids i perillosos de que s' ha de fer el que digui la parella, que la gelosia és amor, que si et tracta malament ja canviarà... perquè tota aquesta porqueria verinosa no és amor, mai ho serà. Les relacions són per viure amb felicitat, llibertat i respecte mutu, mai són esclavitud i desgràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada