divendres, 25 d’abril del 2014

ENYORANT ALLÒ AUNTÈNTIC


Cossos segrestats per la cirurgia plàstica, fotos segrestades pel photoshop, veus segrestades per l' auto-tune... per què ara és tot tan sintètic? Per què espanta tan allò vertader? A mi m' agrada allò autèntic i cada vegada em costa més trobar-ho. Vull veure la gent tal i com és, els cossos com són, escoltar la veu natural, sense processar, sense robotitzar... Però cada vegada em costa més veure gent que es mostri honesta, cossos que no estiguin operats, fotos no retocades i escoltar cançons amb bons cantants amb veus treballades i sense manipular artificialment.
No estic en contra d' aquests mitjans, poden ser una eina bona en moments determinats, però no suporto l' abús. Hi ha persones que no necessiten operar-se (la majoria) però ho fan (i el que és pitjor, de manera excessiva). Hi ha d' haver aquesta possibilitat, és clar que sí, i la persona ha de ser lliure per decidir, si vols fer un canvi en el teu cos, tens els teus motius i t' has de sentir millor, endavant, fes-ho, clar que sí, és el teu cos i es tracta de que t' hi sentis bé... el problema és quan la gent ja no és lliure per decidir, molta gent té el coco menjat pels mitjans de comunicació, acaben pensant que el seu cos està malament i s' operen, empitjorant en realitat el seu aspecte i fent-se operacions que a vegades són molt excessives i perilloses. Però ja dic, si algú, s' ho ha pensat bé i pot ser més feliç operant-se... doncs és qui decideix.
El photoshop és una bona eina, millora fotos, dóna un altre matís... però s' utilitza massa i de manera frívola. Una cosa és un petit retoc ben justificat (segons com, crec que és millor treure algún gra, alguna ferida, corregir algún problema de llum...) però canviar la model de dalt a baix, fer-li rinoplàsties, aprimar-la,  posar-li més pit, etc... em sembla fatal i el missatge que s' està donant és perjudicial: "el cos de la noia no està bé i el teu tampoc". També crec que en foto de fantasia o per fer alguns efectes, el photoshop pot ser molt útil i molt interessant... però sincerament, no crec que es pugui considerar una excusa vàlida que fas foto de fantasia el deixar a la gent amb cara de plàstic, les fades amb 20 kilos menys i les sirenes amb pits augmentats amb ordinador, això no és fer fantasia, això és caure en la pitjor de les realitats, en el no acceptar la bellesa natural i seguir normes estúpides. De veritat, trobo millor la caracterització en molts casos i ja dic, si el "putoshop" es fa servir només per donar una idea de bellesa equivocada i estereotipada em resulta desagradable. Usar aquest mitjà per imposar un ideal de bellesa és fatal. A més a més, es tracta d' un ideal de bellesa inaccessible i gens saludable. M' encantaria que les persones tinguessin més apreci pel seu propi aspecte en comptes d' encomanar-se a Sant Photoshop i esperar els seus miracles, en realitat res és tan interessant com allò vertader. La fotografia hauria de mostrar la bellesa en tota la seva diversitat i deixar d' imposar un aspecte determinat o d' esborrar trets característics de les persones. Jo quan em poso davant d' un objectiu m' agrada mostrar expressivitat, i que després aquesta expressivitat quedi per sempre i el meu aspecte també, que el retoquin el mínim possible (tot i que moltes vegades no depèn de mi), de fet, en moltes fotos fins i tot apareixo sense maquillar. No em fa por mostrar el meu aspecte tal i com és, la resta són recursos per acabar de donar un matís concret.
I l' auto-tune és un altre tema, en els últims anys se sent massa. La veu humana és bonica i té moltes possibilitats, aprendre a utilitzar la veu el màxim de bé possible, mantenint la seva salut, això val molt la pena. Llàstima que ara molts "artistes" "cantin" com robotets. La majoria sembla que no tenen la més mínima idea de cantar i a sobre disfressen la seva veu amb aquests invents. És important que s' aprengui a utilitzar la veu correctament i si s' utilitza auto-tune, que sigui per moments molt puntuals i concrets per donar un efecte determinat... més no, per favor. Cantar és un gran art, cantem més, millor i de veritat.
Estic cansada de veure com tot es torna cada vegada més fals... i més avorrit, perquè la naturalitat no només és bonica per definició, també té una diversitat ben interessant, mentre que tot allò sintètic s' acaba assemblant de manera ben depriment.
Busquem allò autèntic!

divendres, 18 d’abril del 2014

UNA REFLEXIÓ BREU SOBRE LA BELLESA


Una de les gilipollades que em diuen amb més freqüència és: "t' has de posar més al sol, eh?" i jo contesto "per què?". M' agradaria saber qui són els altres per dir-me el que he de fer. Llavors veig inseguretat a la seva veu i als seus ulls i em responen ximpleries: "es que estàs molt blanca, és que estar moreno és molt bonic...bla, bla, bla..." Sí, la meva pell és molt blanca, i què? M' agradaria saber quin és el problema, a mi m' agrada molt el meu color de pell i no el penso canviar. Que portem anys amb la imbecilitat d' incinerar-se al sol malgrat el risc que té,  no significa que jo hagi de seguir la corrent. ¿Qui decideix què és bonic i què no ho és? A mi les pells cremades no m' agraden gens però no dic als altres que se les aclarin.  Aquesta barbaritat de dir als altres "el que han de fer" amb el seu cos està a tot arreu però en el món de la fotografia (que conec personalment) és més comú: "m' agradaries més prima/grassa, rossa/morena, amb més/menys pit, si fossis més/menys alta..." i una infinitat de barbaritats més. Sincerament, les persones no estem aquí per agradar als altres i som de la manera que som, és a dir, ja estem bé. A mi no m' importa si els altres em veurien millor amb el cabell ros, la pell morena o el cul tatuat de color de rosa, qualsevol canvi que faci el faré perque vulgui jo i no per ajustar-me als gustos de la gent. No estic aquí per agradar, estic aquí per expressar-me i compartir amb els altres la meva feina. Estic aquí per dir alguna cosa a qui ho entengui i em vulgui escoltar. Semblar menys o més atractiva no m' interessa, jo vull transmetre, no necessito a ningú que em digui si sóc guapa o no, per sort, la meva autoestima no necessita aquestes estupideses. Jo ja estic bé amb el meu cos tal i com és, això és el que importa i el meu cos és un mitjà per expressar-me, no un simple tros de carn on els altres llencin opinions ridícules. Cada persona és com és i està bé així. Ja en tenim prou amb la fastigosa publicitat que es passa la vida fent que els altres se sentin malament amb el seu cos per gastar-se un dineral en coses que no necessita. L' estúpida publicitat que s' inventa que coses tan normals com les arrugues, les canes, la cel.lulitis o el pèl són problemes.
Per què no deixem que cadascú faci el que vulgui amb el seu cos?



diumenge, 13 d’abril del 2014

ART I TECNOLOGIA



Una màquina mai pot substituir a un/a artista. Com a molt serà un mitjà, una eina... però mai serà artista.  Per crear, per fer art és imprescindible tenir ànima, vida, personalitat... i un robot no té res d' això. Em fa riure quan inventen màquines que ballen i diuen que substituiràn a les ballarines, això no és possible. Una ballarina ballarà mil vegades millor (potser encara que aquesta no tingui gaires coneixements).
L' expressivitat no s' aconsegueix a través d' un cos mecànic per moltes possibilitats que aquest tingui. De la mateixa manera que un robot que toca música no falla una sola nota pero no transmet absolutament res, això vol dir que toca fatal. De la mateixa manera que portem anys sentint que els personatges 3d substituiràn als actors però això mai passa perquè malgrat millorar de manera sorprenent les tècniques, aquests personatges segueixen estant buits, fins i tot la Blancaneus de Disney té més vida i per crear tots els personatges 2d o 3d, igualment fan falta actors/actrius. 
Un robot que balla pot ser interessant, curiós però no és una ballarina. Que la robòtica avanci està molt bé en molts sentits (especialment en el món de la ortopedia) però construir "robots-artistes" és ben absurd. Un robot és una màquina i una màquina no pot ser artista, la tecnologia no ho és tot i precisament aquesta sociedat hauria d' avançar més humanament i deixar la tecnologia en segon pla. L' èsser humà ha progressat molt tecnològicament (però la tecnologia no és tant important i té molts errors i limitacions de totes formes) però humanament està sorprenentment endarrerit. Hi ha violència, fam, malaltia... però ens preocupa més construir màquines que toquen instruments i tenir ordinadors cada cop més potents. Aquest món necessita més art i més humanitat, no més màquines. Si avancem fem-ho en tots els sentits no només en un i per acabar pretenent que la màquina substituexi a la persona.